Translate

söndag 3 december 2023

Vinnaren Behöver Inte Vara Segraren

 

I en demokrati bildas regering av den som får flest röster. Detta gäller i princip alla västländer – utom Sverige och USA.

Vår negativa parlamentarism tillåter minoritetsstyre om det tolereras av majoriteten i riksdagen. I USA kan en presidentkandidat vinna flest röster, men ändå förlora som 2000 då Al Gore bet i gräset mot George W Bush och 2016 då Hillary Clinton fick på nöten av Donald Trump trots en halv miljon respektive tre miljoner fler röster.

Mer om detta i dagens Folkbladet.


måndag 6 november 2023

Fuck You-ister Kan Avgöra USA-Valet

 

När Kinas studenter pluggar AI och kvantdatorer fokuserar USA: s på gravida män och slåss om pronomen.Men som Winston Churchill sa, Man kan alltid lita på att USA gör det rätta – efter att ha testat allt annat.

Att debattera mot ett geni är svårt. Att debattera mot en idiot är omöjligt. USA: s kongress och väljare är så fastlåsta i sina åsiktsmässiga skyttegravar att första världskrigets västfront var rena ormgropen i jämförelse. Ord som lyhörd, kompromiss och blocköverskridande är hädelser på den politiska renlärighetens altare.

Mer om detta i dagens Folkbladet

söndag 1 oktober 2023

Trump & Biden - Det Bästa USA Kan Erbjuda?

 

Jag är nu blivit krönikör i Folkbladet där jag behandlar amerikansk politik, kampanjer och kandidater. De publiceras månadsvis samt i samband med  större politiska händelser. Välkommen att läsa och följa.

USA har nära 340 miljoner medborgare, många av världens mest framgångsrika företag och planetens främsta universitet och forskningscenter.

Sen 1901 har 400 amerikaner mottagit nobelpris, alltså tre gånger fler än britterna och fyra gånger fler än tyskarna. Ändå är landets just nu ledande presidentkandidater en 80-åring som har glömt kopplingen mellan ägg och frukost och en 77-åring med fler åtalspunkter än Al Capone. Hur är detta möjligt?

Mer om detta i dagens Folkbladet